Ce este cloud computing?

Deși conceptul de cloud computing pare a răspunde unor provocări tipice domeniului IT din ziua de azi, ideea care stă la baza înțelegerii sale a fost introdusă încă de la sfârșitul anilor 50. Atunci, pentru a eficientiza utilizarea sistemelor de calcul care consumau foarte multe resurse a fost dezvoltat un sistem de calcul central ce putea fi accesat prin intermediul altor terminale utilizabile doar pentru comunicație.

În acest fel, o serie de utilizatori puteau folosi capacitatea de calcul a terminalului central din mai multe locații diferite și, în același timp, puteau de asemenea să utilizeze în comun unitatea centrală a procesorului adăpostită în terminalul central.

De-a lungul anilor, acest tip de utilizare a capacităților unui terminal a devenit tot mai complex. Așa se face că a fost introdusă și această denumire de cloud computing (literal: „calcul în nor”) care să definească într-un mod mai precis o paradigmă ce actualmente devine tot mai răspândită și este pe cale să se generalizeze în domeniul tehnologiei informației. De altfel numele de cloud computing ce trimite la conturul unui nor în care sunt integrate deopotrivă elemente de hardware precum și de software surprinde foarte bine esența acestei paradigme.

Deși nu există o definiție oficială și unanim acceptată a cloud computing-ului, probabil cea mai cuprinzătoare și în același timp succintă explicație a fenomenului este oferită de către Institutul Național American pentru Standarde și Tehnologie (National Institute of Standards and Technology- NIST). Potrivit unui raport al NIST, cloud computing reprezintă o paradigmă ce face posibil concomitent accesul ușor la o serie de resurse computaționale, din orice loc și în orice moment pentru mai mulți utilizatori[1].

Printre aceste resurse pot fi incluse rețele de calculatoare, serverele, unitățile de stocare a datelor, diverse aplicații și servicii. În cadrul paradigmei cloud toate acestea pot fi rapid accesate și utilizate cu un minim efort și fără a implica în vreun fel interacțiunea directă dintre furnizor și utilizatorul direct al serviciului cloud.

Raportul NIST evidențiază și trăsăturile principale ale cloud-computing-ului. Astfel paradigma cloud computing oferă printre altele:

1. Posibilitatea de a utiliza un serviciu la cerere fără restricții. De exemplu utilizatorii de cloud computing pot folosi un server sau un spațiu de stocare aflate în altă locație, fără a trebui de fiecare dată să interacționeze cu administratorul acelor resurse.

2. Accesul mai multor utilizatori la aceleași resurse informaționale folosind Internet-ul.

3. Unificarea resurselor furnizorului de servicii cloud. Această caracteristică oferă posibilitatea ca mai mulți utilizatori aflați în locuri diferite și posedând resurse diferite de hardware sau software să poată utiliza doar acele resurse care le sunt necesare.

4. Flexibilitate. Utilizatorii serviciilor cloud pot să crească sau să reducă nivelul serviciilor contractate în funcție de necesități.

5. Determinarea cu mai multă precizie a resurselor utilizate. Serviciile de cloud computing permit utilizatorilor să afle cu exactitate care este nivelul de folosire a serviciilor proprii.

  Image Article1

De bună seamă, toate aceste caracteristici fac din serviciile de cloud computing un model ce poate produce schimbări majore în viața multor companii. Deși există și câteva semne de întrebare legate de arhitectura și lipsa de erori a acestora, se observă totuși că  tot mai multe companii apelează la cloud computing tocmai datorită flexibilității sale.


[1]     Definiția in extenso poate fi accesată la adresa: http://csrc.nist.gov/publications/nistpubs/800-145/SP800-145.pdf

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to Ce este cloud computing?

  1. […] ultima vreme, serviciile de cloud computing au cunoscut o dezvoltare aproape exponențială. Tot mai multe companii de diferite dimensiuni […]

  2. […] ultimii ani cloud computing-ul a căpătat o amploare tot mai mare. Din ce în ce mai multe companii se lasă atrase de […]

  3. […] IT și Internetul au cunoscut o dezvoltare exponențială. Între acestea, serviciile de tip cloud computing au devenit unele dintre cele mai populare modalități de prelucrare și administrare a unor […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe without commenting

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.